Cum functioneaza noua unealta de la Moz: Spam Score

Dupa o serie de cercetari, o echipa de specialisti de la Moz au realizat o unealta care reuseste sa identifice in functie de o serie de criterii daca un site, un domeniu sau un subdomeniu poate fi categorisit ca sursa de spam. Se numeste Spam Score si este inclusa in momentul de fata in bara de instrumente atat de utila furnizata tot de Moz: mozBar.

Spam Score se bazeaza pe 17 elemente denumite spam flags, declansatoare ale caror parametri odata depasiti indica posibilitatea ca site-ul sau subdomeniul sa fie penalizat pentru spam. Fiecare domeniu primeste un anume scor (x/17) in functie de cate flag-uri sunt declansate. Care ar fi aceste flag-uri vedem in continuare.

1. Raport scazut mozTrust/mozRank: site-urile cu un coeficient mozTrust foarte scazut comparativ cu cel de mozRank sunt, cel mai probabil, de tip spam.

2. Site-uri de dimensiuni mari cu link-uri putine: de obicei site-urile de dimensiuni mari, cu numar de pagini ridicat, tind sa aiba si multe link-uri; astfel un site amplu dar cu link-uri putine poate fi identificat ca domeniu spam.

3. Diversitatea link-urilor: daca un numar mare de link-uri catre un site provin de la un numar redus de domenii, exista riscul ca site-ul sa fie considerat spam.

4. Raportul dintre domeniile cu atribut follow si cele cu atribut nofollow: in majoritatea cazurilor site-urile cu link-uri cu atribut follow in numar mare comparativ cu cele de tip nofollow sunt de tip spam.

5. Proportie redusa de link-uri pe brand: link-urile organice tind sa contina cuvinte cheie nisate, cuvinte cheie pe brand. Daca un site nu contine cuvinte cheie reprezentative si pe brand, poate fi un semnal ca link-urile pe care le ofera nu sunt organice.

Acestea ar fi flag-urile legate de link-uri, in continuare prezentam declansatorii de spam pentru partea de on-page.

6. Continut putin: daca un site are un continut subtire, redus, este probabil sa fie spam.

7. Marcajele si indicatoarele site-ului sunt nejustificat de reduse. Site-urile care nu sunt de tip spam investesc mult pentru o experienta bogata a utilizatorului, implementand CSS, Javascript si alte sisteme de marcare.

8. Numar mare de link-uri externe: un site cu foarte multe link-uri externe poate sa fie identificat ca spam.

9. Numar redus de link-uri interne: site-urile normale tind sa creeze legaturi interne catre propriile pagini, iar o lipsa a acestor link-uri poate sa fie o avertizare precum ca site-ul este de tip spam.

10. Pagini incarcate de cuvinte cheie: cel mai probabil site-urile cu multe cuvinte cheie aglomerate sunt de tip spam, spre deosebire de cele cu un continut bogat si mai putine link-uri.

11. Link-uri externe de navigare: site-urile de tip spam pot sa ascunda link-uri externe in bara de instrumente laterala, in header sau footer.

12. Lipsa informatiilor de contact: un site de incredere ofera de fiecare data date de contact, informatii despre profilul de retea de socializare si nu numai, iar lipsa acestor date poate fi un semnal de avertizare care sa indice ca site-ul este de tip spam.

13. Numar redus de pagini ale site-ului: un site care are doar una sau doar cateva pagini interne este cel mai probabil de tip spam, spre deosebire de cele cu pagini multiple.

14. Domenii de tip spam corelate TLD (top level domain): exista anumite domenii pe care sunt site-uri de tip spam in numar mai mare (de exemplu pw).

15. Lungimea numelui de domeniu: un nume de domeniu cu foarte multe caractere poate sa indice aglomerare de cuvinte cheie, prin urmare spam.

16. Numele de domeniu contine cifre: si acest aspect poate fi categorisit ca spam, deoarece se poate considera ca un site care contine cifre in numele de domeniu a fost generat automat.

Ca si oricare alta unealta, Spam Score nu este neaparat perfecta, insa ajuta considerabil la identificarea unor probleme legate de site-uri.

 

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *