Cum sa-ti convingi clientii ca lucrurile s-au schimbat

Exista un motiv pentru care se folosesc termenii de „white hat” si „black hat” SEO. Tacticile black hat SEO erau odinioara foarte eficiente, erau chiar absolut necesare pentru promovarea online. Se putea ajunge, platind o anume suma, pe prima pozitie pe aproape orice cuvant cheie (asta doar in cazul in care competitia nu investea mai mult).

Derulam rapid inainte: pozitionarile bune in cautarile Google sunt foarte profitabile – mult mai mult decat erau inainte – intrucat cumparaturile online au devenit mai populare, iar accesul la tehnologie este mult mai facil in zilele noastre decat acum cateva decenii. A ramas insa conceptia gresita precum ca printr-o investitie si intr-o durata de timp foarte scurta se poate ajunge pe prima pozitie in cautarile Google. Algoritmii motorului de cautare au cunoscut schimbari dramatice, si foarte multe dintre tehnicile care odata erau eficiente, acum nu mai sunt recunoscute, nu au efect asupra pozitionarilor sau chiar le afecteaza si duc la penalizari.

Cum iti convingi clientii SEO ca lucrurile s-au schimbat? Cand astfel de lucruri vin in discutie, poti incepe cu o fraza de genul „Da, intr-adevar, aceasta tactica era una foarte eficienta inainte, insa acum nu mai este tolerata si prezinta riscuri, chiar de penalizare”. Cand clientul va continua sa insiste pe idee, ii poti spune exact ceea ce recomanda in momentul de fata utilizarea altor tehnici. Desigur, va continua sa insiste, pentru ca asa sunt unii clienti, spunand ca un concurent, alt client sau alt site a folosit astfel de tehnici. Va trebui sa ii explici ca rezultatele obtinute nu sunt de durata, ca probabil Google nu a indexat si citit inca site-ul respectiv, si ca la urmatorul update de algoritm situatia nu va mai fi aceeasi. Pe de alta parte poti sa ii prezinti rezultatele dezastruoase ale altora ce au folosit tehnici black hat SEO si au scazut dramatic in pozitionari dupa introducerea noilor algoritmi.

In toate scenariile posibile de discutie cu astfel de clienti, trebuie sa iti pastrezi tot timpul calmul si sa fii respectuos, chiar daca stii foarte bine ca nu are dreptate clientul care insista. Fii sincer, onest si direct, ofera-i variante si solutii alternative si fii proactiv tot timpul. Astfel clientul isi va da seama ca interesul sau este si interesul tau, si ca iti dai silinta si faci tot posibilul ca rezultatele obtinute sa fie excelente.

, , , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *