Paginile web pot fi tinta unor atacuri cibernetice. Din acest motiv, este necesar sa ne securizam propriile pagini web, mai ales daca este vorba despre magazine online.
Ce masuri de securitate putem lua pentru a ne apara paginile web de atacurile heckerilor?
1)Primul lucru pe care trebuie sa il stim in legatura cu paginile web este faptul ca orice informatie primita din diverse surse poate fi infectata cu virusi. Prin urmare va trebui sa filtram toate informatiile pe care le primim in urma unei postari.
2)De asemenea trebuie sa filtram toate informatiile care provin din sesiuni, cookies, sau alte mijloace temporare de salvare.
3)Inainte de a salva datele pe care trebuie sa le pastram in baza de date, acestea trebuie curatate cu grija deoarece atacul cibernetic asupra bazelor de date este cel mai dificil si mai periculos tip de atatc.
4)Toate fisierele care pot fi incarcate pe server trebuie si ele filtrate pentru a preveni existenta unor coduri de html sau de javascript care sa deterioreze aplicatia noastra. Trebuie evitata, de asemenea, posibilitatea incarcarii de executabile pe server.
5)Nu in ultimul rand, trebuie sa verificam imaginile pe care le incarcam pe serverul nostru, atat ca format cat si ca extensie. Un hecker priceput poate insera imagini cu alt continut decat bitii imaginilor, spre exemplu cu continut de javascript, html, sau oricare altul. Acest lucru poate duce la existenta pe serverul nostru a unor pagini sau a unor executabile periculoase care pot contine virusi.
Toate aceste masuri de securitate trebuie luate pentru a preveni atacurile cibernetice, insa nu garanteaza siguranta absoluta a unui site. Nu putem spune ca exista siguranta absoluta pe internet deoarce, in orice moment, paginile noastre pot fi atacate cu tehnologii noi. Stiinta si tehnica evolueaza, iar daca miza paginilor atacate este foarte mare, atunci orice fel de masura am lua este posibil sa fie insuficienta.