Cel mai important aspect in lansarea unui site este alegerea unui nume de domeniu potrivit, care sa deosebeasca site-ul de toate celelalte, sa il faca unic. Adresa web trebuie sa fie una reprezentativa, poate fi brand-ul sau poate contine cuvinte cheie reprezentative nisei.
In momentul cautarii unui domeniu trebuie facuta o cercetare temeinica, trebuiesc luate in vizor toate cuvintele cheie ce descriu tipul afacerii care urmeaza sa fie promovata in mediul online, si de asemenea trebuie verificata disponibilitatea. Numele unui domeniu trebuie sa fie reprezentativ pentru afacere, scris corect, uneori se pot strecura greseli si site-ul nu va fi deloc cautat in acest caz.
Cand vine vorba de alegerea unui nume de domeniu, majoritatea merg pe top-level domains (TLD) precum „.net”, „.com”, „.org”, „.edu” etc. Multi nu stiu sau nu ii intereseaza insa aceste aspecte. Asa ca recomandat este sa alegi o extensie generica, sau, in functie de zona geografica sau tara in care te afli, poti alege un TLD local: de exemplu „.in” pentru India, „.fr” pentru Franta sau „.ro” pentru Romania.
Cratimele sunt de evitat in numele de domeniu, pentru simplul fapt ca un nume complex de domeniu continand cratime va fi mai greu de tinut minte, fie ca se uita pozitionarea exacta a cratimelor, fie ca se uita numele cu totul. Uneori o cratima creaza impresia de duplicat, primul impuls este de a cauta denumirea domeniului fara cratima, pentru unii prezinta mai multa incredere. De asemenea numele de domeniu nu trebuie sa fie foarte lung, din doua motive. Va fi dificil de tastat, si de asemenea vizitatorul poate ramane frustrat, pentru ca nu si-l aminteste.
Numele de domeniu trebuie sa fie reprezentativ, insa mare grija la domeniile deja inregistrate sau aflate sub incidenta legii drepturilor de autor. Pentru a evita eventualele conflicte cu marcile deja inregistrate, recomandat este sa verifici disponibilitatea domeniului odata ce ti l-ai fixat in minte. Trebuie sa fie un nume de domeniu simplu si reprezentativ afacerii, pentru a putea fi si usor indexat de motoarele de cautare, care sa contina cuvinte cheie sau numele brandului pe care vrei sa se dezvolte afacerea ta online. Tine cont de toti acesti factori si cu siguranta vei alege un nume de domeniu potrivit.